Zıkkımın Kökü (Utku ÖZMAKAS)

Bursa Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, çocuk edebiyatının bilindik isimlerinden Muzaffer İzgü’nün Zıkkımın Kökü kitabının “ergenlik çağındaki öğrencilere uygun olmadığı” gerekçesiyle öğretmenler tarafından performans ödevi olarak verilmemesini istedi.

Evrensel’den İsmail Afacan ve Güney Özkılınç’ın yaptığı habere göre Eğitim-Sen yasağa tepki gösterirken, kitabın yazarı Muzaffer İzgü, bugüne kadar yirmi dört baskı yapan kitap hakkında ilk defa böyle bir karar verildiğine dikkat çekti.

Bir velinin konuyla ilgili şikâyetini değerlendiren Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlık oluruyla komisyon oluşturdu. Komisyon, Zıkkımın Kökü adlı eseri inceleyerek “Bahsi geçen okul öğrencisinin sınıf düzeyi dikkate alındığında, ergenlik döneminin ve cinsel gelişimin önplana çıktığı bu dönemde, her bireyin hazır bulunuşluk ve algılama düzeyi farklılık yarattığından yedinci sınıf seviyesine uygun farklı bir kitap önerilmesinin daha yararlı olacağı” kararına vardı. Söz konusu karar, kitabı performans ödevi olarak veren öğretmen Saadet Kermen’e 7 Ocak tarihinde tebliğ edildi.

Muzaffer İzgü’nün Adana’daki bir gecekondu mahallesinde geçen çocukluğunu anlatan roman, 1992 yılında sinemaya uyarlanmış; yurtiçi ve yurtdışındaki film festivallerinde pek çok ödül almıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder