Gündemi Takip Etmenin En Eğlenceli Yolu: Zaytung (Tezcan TOPAL)

Gündemi takip etmenin en eğlenceli yollarından biri de hiç kuşkusuz Zaytung’tur. Dürüst, Tarafsız, Ahlaksız Haber" mottosuyla yayın yapan, takipçilerini kırıp geçiren mizahi haber sitesini hepimiz seviyoruz. Ya da ironiden haz eden herkes seviyor diyelim. Zaytung, bilindiği gibi birkaç arkadaşın bir araya gelerek “The Onion News” adlı siteden etkilenilerek hazırladığı haber portalı.

2010 yılından beri yayın hayatına devam eden site artık fenomen olsa da, haberdar olmayanların yapılan “yalan” haberleri ciddiye aldıkları da doğrudur, oluyor bunlar. Benim aklımda kalanlar şöyle; Diyanet, Melih Gökçek ve Ermenistan’daki milliyetçi Taşnak Partisi.

“Ateist Olduğu Gerekçesiyle İstifası İstenen Köy İmamı, Geri Adım Atmıyor: Mesleğime profesyonelce yaklaşıyorum...” haberine Diyanet’ten yalanlama gelmişti. Gezi Olayları sırasında direnişçilerin çadırlarından “Atom bombasının nasıl yapıldığını” anlatan dökümanların çıktığını yazan Zaytung’a, Melih Gökçek, eski bir gazeteden alınmış sayfayı delil göstererek Twitter’dan “Gezi Parkı’ndaki marjinal örgütlerin çadırlarından çıkan vahşet planları” diye paylaşımda bulunmuş, daha sonra yaptığı hatayı fark edip tweeti silmişti. Bir diğer haberse Ermeni Taşnak Partisi’yle alakalı; “Sierra Leone’deki Türk Büyükelçi, Ermeni soykırım tasarısını destekledi” başlığını gerçek sanan Ermeni Taşnak Partisi’nin yayın organı The Armenian Weekly, bu haber üzerine yorum yapmıştı.

Daha önce 2009-2011 ve 2012 almanaklarını meraklılarına sunan, şimdiyse serinin üçüncü nüshası olan Zaytung 2013’e göz attım. Sıkı takipçisiyseniz yayımlananlara bir kez daha gülme fırsatı buluyorsunuz. Kaçırdığınız haberler fazlacaysa daha da iyi: elinizin altında 160 sayfalık bir derleme var!

Bilindiği gibi sitede birçok bölüm var; spor, son dakika, dergi, blog, astroloji… Bana sorarsanız Zaytung’un en eğlenceli bölümlerinin başında astroloji geliyor. Günün, “önemli ne oldu?” sorusunun yanıtını da son dakika bölümünden okuyoruz. Kitabın hiç kuşkusuz en önemli özelliği, gündemden başımızı kaldıramadığımız bir seneyi bize tekrardan hatırlatması!

“Zaten internette var kitaba gerek yok” diyenlereyse Zaytung’un cevabı hazır: İşbu Almanak, ileride torun torbaya 2013 senesini anlatırken bunak muamelesi görmeyin, arkanızdan "Bunun da kafa iyice gitti ha, 1 senede bu kadar şey olabilir mi?" şeklinde atılıp tutulmasın diye hazırlanmıştır. Alın bunu, Alzheimer iddialarına karşı elinizde yazılı belge bulunsun. Hatta nolur nolmaz, 2-3 tane alın...


ZAYTUNG ALMANAK 2013, April Yayıncılık, 2014.


0 yorum:

Yorum Gönder