Paris Kitap Fuarı (Balca CELENER)

İstanbul Kitap Fuarı heyecanının etkilerini hâlâ duyduğumuz şu günlerde, Paris de gelecek büyük kitap fuarının hazırlıklarıyla uğraşıyor. 22-25 Mart 2013 tarihlerinde gerçekleşecek fuar bu sene edebiyatın yanı sıra manga ve çizgi romanları da vitrine çıkaracak. Hem yaratıcılık hem de üretkenlik anlamındaki zenginlikleriyle çizgi romanlar, önümüzdeki fuarın ağır toplarından olacak gibi görünüyor. 2011 yılı satış rakamlarına bakılırsa, yüzde on ikilik oranla kendilerine verilen önemin ne kadar hak edilmiş olduğu görünüyor.

Fransız çizgi roman okurlarını özellikle ilgilendirecek bir gelişme de, fuarda sevilen çizgi kahraman Titeuf’ün yirminci yaşının bir sergiyle kutlanacak olması. Zep takma adı ile tanınan Philippe Chappuis tarafından yaratılan kahramanın ilk macerası 1993 yılında yayınlanmış ve sadece bir kaç bin adet satabilmişti. Fuarda satışa sunulacak yeni sayıdan önceki macera ise ilk baskıda bir milyon adet satarak rekor kırdı. Bu durumda sadece Titeuf’un yeni sayısı için bile önemli sayıda okurun önümüzdeki baharı beklediğini söylemek abartılı olmayacaktır.

Her yıl bir ülkenin onur konuğu olarak davetlisi olduğu Paris 2013 kitap fuarına konuk ülke Romanya, konuk şehir ise Barselona olarak belirlendi. Ayrıca kırkı aşkın ülke fuarda temsil edilecek ve Fransız okuyucusunun bu ülkelerden gelen yazarlarla da tanışma fırsatı doğacak.

Fransız edebiyatı ise iki bini aşkın yazar tarafından temsil edilecek. Yakında açıklanması beklenen farklı temalarda dört yüz konferans ve dört bin yazarla imza günü yapılarak okuyucularıyla karşı karşıya getirilmeleri planlanıyor.

Yaklaşan Paris Kitap Fuarı’nın en gösterişli bölümlerinden biri ise hiç şüphesiz Fransızların milli gurur kaynaklarının en başında gelen mutfaklarını da ilgilendiren yemek kitapları bölümü olacak. Altı yüz metrekarenin ayrıldığı bu bölümde hem yemek ve yemek kültürüyle ilgili kitaplar tanıtılacak hem yazarlarla tanışma, tartışma ve sohbet etme fırsatı bulunacak hem de bazı tariflerin uygulamasına tanıklık etmek mümkün olacak. Geçtiğimiz on yıl içinde yemek kitaplarının baskısının iki katına çıktığı düşünülecek olursa bu bölüme gösterilen özen, karşılığını fazlasıyla bulacak gibi görünüyor. Zaten güzel yemek, üstüne iyi bir kitap, insan daha ne ister ki?

0 yorum:

Yorum Gönder