Kadınlar Vardır (Pınar CİVAN)

Paris’e gelip Panthéon’u görmeyen yoktur. Girişinde “Vatanın Şükran Duyduğu Büyük Adamlarına” yazan, kilise olarak inşa edilip laik bir anıt mezar olarak kullanılan binanın kubbesini Paris’in birçok yerinden zaten görürsünüz. İnşaatın, Fransız ihtilalinin ilk yıllarına denk gelen tamamlanma aşamasında “Büyük Adamlar” yazarken ciddiydi Fransızlar. Bugün Panthéon’da ebedi istirahatle onurlandırılan 71 adama karşılık sadece 2 kadına yer var. (Bu kadınlardan biri Marie Curie, diğeri ise Sophie Berthelot - kimyager Marcellin Berthelot’nun karısı, aynı anda ölen karı kocanın vasiyetleri beraber gömülmek olduğu için Sophie Berthelot da Panthéon’da yatıyor- )

İşte Fransız kadın hareketi temsilcilerini ve feministleri uzun süredir rahatsız eden bu eksiklik, Fransa Milli Anıtlar Merkezi ve Comédie-Française işbirliği ile ilki 17 Eylül’de George Sand ile başlayacak okuma günleri aracılığıyla bu sonbaharda sembolik olarak giderilmeye çalışılacak. George Sand okumasını 24 Eylül’de Colette, 1 Ekim’de ise Olympe de Gouges izleyecek. Okumaların devamının ilkbaharda gelmesi için Milli Anıtlar Merkezi internet sitesinde bir anket başlatarak, Panthéon’a sembolik olarak başka hangi büyük kadınların girmesini istediklerini Fransızlara sordu. Araştırmanın ilk 2 gününde 12 bin anket dolduruldu bile. Anketi dolduranların çoğunluğu erkek miydi yoksa kadın mıydı tahmin edin bakalım.

Edebiyat ve kadın demişken geçen sayıda Fnac okuyucu ödüllerinin adaylarını saymıştım. Peki ödülü kimin kazandığını merak ederseniz, müzisyen Jullie Bonnie ilk romanı olan Chambre 2 ile birinciliği kazandı. Chambre 2, aynı anda 2 farklı işi ve hayatı yürütmeye çalışan bir kadının hikayesi.

Sabit Fiyat Uygulaması

Fransa geçtiğimiz haftalarda sadece edebiyatta kadınları tartışmıyordu. Fransa ve Almanya yakın (ve uzak) tarihlerinin birbirine bağladığı 2 ülke. Fransa cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya cumhurbaşkanı Joachim Gauck Eylül ayının ilk haftası, Nazi işgali altındaki Fransa’da sivillere yönelik en ağır katliamın yapıldığı Oradour köyünü ziyaret etti. Bu bir Almanya cumhurbaşkanının Oradour’u ilk ziyaretiydi. 2 ülke arasındaki işbirlikleri bazen böyle sembolik ama tarihsel önemde bazen de daha gündelik ve pratik çerçevede devam ediyor. İki ülkenin en üst düzey yöneticileri sembolik olarak bir araya gelirken, Alman ve Fransız kitap piyasası aktörlerinin temsilcileri de Berlin’deki bir kültür fuarında ortak bir bildiri yayınlayarak AB’nin Avrupa’nın kültürel birikim ve gelişiminin devamlılığı için rekabet koşulları ve eşitlikçi uygulama adımları atmalarını istediler. Kıta Avrupa’sındaki en büyük kitap piyasasına sahip 2 ülkenin ortak hareket kararı, bu alanda bir ilk. Yayıncılar özellikle e-kitaplarda da fiyat sabitlenmesi ve e-kitapların da vergilerinin düşürülmesi ile yazar ve yayıncı haklarının reformunu talep ediyorlar. 28 AB ülkesinin 11‘inde kitaplarda sabit fiyat uygulaması geçerli ve uygulamanın savunucuları bunun Avrupa’nın kültürel çeşitliliğine katkıda bulunduğunu belirtiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder