Depresyondayım... (Selcan KARABULUT)

Çağımızın hastalığı depresyon…

Hem vücudu hem duygu ve düşünceleri önemli ölçüde etkileyen ciddi bir hastalıktır depresyon. Depresif bozukluklar kişinin uyku düzenini, yemek yeme alışkanlıklarını, fiziksel gücünü, sağlıklı düşünme kabiliyetini kısacası tüm hayatını etkiler. Hastalığın ilk belirtileri olarak nitelenen derin üzüntü hali, durgunluk, güçsüzlük, isteksizlik, karamsarlık, konuşma ve hareketlerde yavaşlama tedaviye başlanılmadığı takdirde yerini daha ileri boyutlu hatta önüne geçilemeyecek sorunlara bırakabilir, farklı semptomlar görülebilir.

Her ne kadar çağımızın hastalığı olarak düşünsek de aslında her daim insan yaşamında yer etmiş bir rahatsızlıktır. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve çalışmalar sayesinde farkındalık arttığı için bu hastalığa karşı insanlar daha bilinçli olmaya başlamışlardır. Her dört kişiden birinin bu hastalığa yakalandığı düşünülürse kendimiz maruz kalmasak bile çevremizde herhangi birinin depresyona girme olasılığı oldukça yüksektir.

Ustasından Depresyon Tahlilleri çağın hastalığını her yönüyle gözden geçirme olanağı sağlamak için hayatının büyük bir kısmını depresyonun ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını anlamaya adamış bir kişinin anlattıklarına göre şekillendirilmiş bir çalışma.

Yazarın Pala Salto takma ismini verdiği kişi dünyanın en büyük üniversitelerinden birinde eğitim ve birçok hastanede görev almış. Depresyon üzerine araştırmalar yapmış ve kesin sonuçlara ulaşmaya çalışmış. Doğru tespitler yapabilmek için bu hastalığı yaşamış olan kişilerin geçirdiği süreçleri ele almış ve onların verdiği reaksiyonları incelemiş. Aynı zamanda kendisi de bu hastalığa maruz kalmış fakat çalışmalarına ara vermemiş, olaya içten bakabilme fırsatı yakalamış. Farklı ilaçlar kullanmış ve beş farklı terapistten yardım almış çeşitli tedavi yöntemlerini gözlemleyebilmek için.

Levent Mete bu çalışmasını Pala Salto ile yaptığı görüşmelerden yola çıkarak hazırlamış. Kitabın genelinde yazarın okuyucu ile kahramanı baş başa bıraktığı, müdahale ve yorumlardan kaçındığı görülüyor. Aslında bu kitap bir vaka analizidir. Dolayısıyla sadece depresyonun tanımı, nasıl ortaya çıktığı, belirtilerinin neler olduğu, çeşitleri gibi bilgileri vermekle kalmıyor. Adım adım bu hastalığı yaşamış ve bu konu üzerine önemli çalışmalar yapmış bir kişinin deneyimleri ile akıllarda merak uyandıran soruların yanıtlarını bulmamızı kolaylaştırıyor.

Depresyon nedir? Depresyon türleri nelerdir? Belirtiler nelerdir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Hastalar hangi aşamalardan geçer? Depresyonla ilgili önemli bazı kavramlar nelerdir? Toplumsal açıdan depresyon ve bireysel açıdan depresyon nasıl algılanır? Gibi sorulara yanıtlar arayarak bu hastalık hakkında bilgi vermeye çalışıyor yazar. Fakat bunu klasik yöntemlerle, bire bir tanım yaparak değil belirli olaylar üzerinden giderek yapıyor. Daha doğrusu Pala Salto kendi tecrübelerini anlatıyor. Yazar ona hiç müdahale etmiyor sadece onun hareketleri hakkında bilgi veriyor. Anlatılan olaylar sayesinde okuyucu hastalığı yaşayan ve araştıran bir kişinin anlatışından yola çıkarak bilgi sahibi oluyor. Pala Salto adlı kişinin gerçek yaşam öyküsüne şahit olduktan sonra bu kişinin gerçekte kim olduğu ise akıllarda soru işareti uyandırıyor…

Ustasından Depresyon Tahlilleri/ Levent Mete/ Say Yayınları

0 yorum:

Yorum Gönder