Hayallerin Peşinden Gitmek (Aydın İLERİ)

Yayıncılık sektöründeki yayın kirliliği en çok da çocuk kitaplarında vücut buluyor. Edebiyattan ve çocuğa görelikten uzak, didaktik, öğretici, yaratıcılıktan ve merak öğelerinden uzakta, ne yazsak alıcısı var mantığıyla yazılmış, resmedilmiş kitaplarla dolu. Bu kitapları albenisi bol, fiyatları ucuz, sepette, markette bulmanız mümkün. Nitelikli kitapları çocuklarla buluşturma konusunda Anne babaya, öğretmenlere çok iş düşüyor. Nitelikli çocuk kitaplarına güzel bir örnek kitap hakkında devam edecek yazımız.

İlk kitabı Çarpık Evle çocuk yazınına yazar olarak adımını atan Burcu Aktaş'ın ikinci kitabı “Durmayalım Düşeriz”. “Çıkarken kertenkelelerin bile durup dinlenmek isteyeceği kadar dik bir yokuşta kurulmuş” bir mahallede geçen esrarengiz, meraktan okuru çatlatan olaylarla örülü bir kitap. Plazaların yüksek duvarlı City'lerin kol gezdiği günümüzde sıcak bir mahalle yaşamı. Balkonunda sarkan teyzeler, kapı önlerinde çay çekirdek muhabbetleri, mahalle bakkalı, kasabı, nalburu, kahvecisiyle tam bir mahalle. Ama derdimiz mahalle ile değil hayallerin peşinden gidenlerle gidemeyenlerle. Özellikle hikâyemiz bir hayal makinesi olan çocukların hayal gücünün önüne geçen büyüklerle hesaplaşmasında.

Mahallemizin ayakkabıcısı İzzet'in kızı Asuman esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolur. Bütün bir mahallede Asuman'ı bulma telaşı sarar. Ekipler kurulur didik didik, karış karış gezilir caddeler, sokaklar... İlk gün bulunmaz.

Asuman'ı ararken ertesi sabah mahalle bakkalının kapısı kaybolur, kaybolduğu yetmezmiş gibi kapının yerine duvar örülür. Deyim gerçek olur. "Kapı duvar". Mahallede bir panik bir panik... En çok da kayıp kahramanımız Asuman'ın babası kaygılanır. Mahalleli gece nöbetleşe mahalleyi beklerler. Yokuşpaşa'nın sevimli kara kedisi de kaybolur. Yokuşpaşa olur bize Kayıppaşa. Mahallelinin kaygı seviyesi artarak yükselir. Yokuşpaşa'da olan bitenin şifresini çözmeye yaklaşan iki kişi vardır. Asuman'ın çok yakın iki arkadaşı Özge ve Tahsin olan biten süreç hakkında fikir yürüterek ipuçlarıyla sonuca doğru ilerlerler. Çocukların problem çözme yeteneği, hayal kurma gücü onları sonuca götürecektir. Kitabın son sayfalarına kadar şifreler çözülmez, merak kitabın sonuncu sayfasına kadar sürükler okuru. Elden bıraktığınızda kitabın devamını kendiniz kurgulamaya başlarsınız. En iyisi bir çırpıda okumaktır kitabı.

Kitabın serüveni hayallere, düş gücüne, yaratıcı düşünceye, kurmacaya, çocukların aklına-fikrine önem vermeye, onların yaşlarına göre küçük görülmemesi gerekliliğine yönlendiriyor okuru.

Yazar Burcu Aktaş'ın yaratıcı roman kurgusuna Nalan Alaca'nın resimlemesi görsel bir lezzet katmış. Burcu Aktaş’ın çocuklar için yeni çalışmalarını merakla beklemeli.

Durmayalım Düşeriz, Burcu Aktaş, Resimleyen: Nalan Alaca, Doğan Egmont Yayıncılık, 9 Yaş Üstü

0 yorum:

Yorum Gönder