AMARGİ Dergisi 28. Sayı (Helin KÜÇÜK)

Üç ayda bir çıkan Feminist Dergi Amargi 28nci sayısıyla birlikte 7nci yılını tamamlıyor. Bu yedi yıl içinde yalnızca okur desteği ile yayımlanan dergi destekçilerini “başımıza gelmeyen kalmadı” serzenişi ile selamlıyor ki haksız da değiller. Kurucu editör Pınar Selek’in artık devletin Selek için güttüğü bir kin davasına dönüşen sürece değinen dergi bu adalet arayışından yorulduklarını düşünenlere tekrar hatırlatıyor; “Davanın takipçisiyiz. Sadece mahkemenin değil, Pınar’ın Davası’nın da.”

Bu sayının dosya konusu ise “Hayatın Dönüşümü 2-Popüler Kültür”. Editör, hazırladıkları dosyanın içeriğini şöyle ifade ediyor; “Bir tür Anjelique dizisi gibi tasarladığımız “hayatın dönüşümü dizisi, neoliberal dönemin gündelik hayatımızdaki tezahürlerini araştırmayı amaçlıyor. Popüler kültür, herhalde bu amacın ilk akla gelecek mecralarından biri……Popüler kültür ürünleriyle fazla sıkıfıkı ilişkiler kuran (Aksu Bora), hayranlık ilişkisi geliştiren (Serap Kurt,Merla Akbaş), onunla eğlenen (Didem Türe, Elif Key) yazılar kadar, bu eğlenme halinin kendisine duyduğu şüpheyi öne çıkaranlar (Nazlı Ökten), “popüler kültür”ün “yüksek kültür” karşısında konumlandırılmasına itiraz edenler (Emine Ayhan) var okuyacağınız yazılar arasında.”

Dosya yazılarının arasında aynı zamanda kadın gündemini takip eden ve “ kadın kelimesinin neredeyse öcüyle bir tutulduğu bu günlerde, “üç harfliler” tabirinden hareketle kız, kadın, bayan, hanımefendi ayrımından bunalan bütün yorgun ruhlar” adına kendilerine 5Harfliler ismini yakıştıran feminist 5Harfliler sitesinin yazarları da “Hayatın Dönüşümü” dizisine katkı sunuyorlar.

Dosya yazılarının yanı sıra Zeynep Ceren Eren ve Meral Akbaş’ın hazırladığı “Bunları Yaşadık” bölümünde TSK Disiplin Kanunu ile yasalaşan eşcinsel ilişkinin “suç” olarak kabul ettiği kanun, Van Kadın Derneği’nin “Köy, Köy Geziyoruz, Güçleniyoruz” projesi, Mor çatı’nın 26-27 Ocak’ta geçrekleştirdiği ve değişim sürecinde alternatif olarak getirilen ŞÖNİM/KOZA’larla ilgili gerçekleştirdiği çalıştay gibi Kadın gündemine dair bir çok haber ve gelişmeyi bizlerle paylaşıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder