“Yemekte Ne Var?” (Mehmet ÖZÇATALOĞLU)

Charlie’nin Çikolata Fabrikası dediğimizde hemen herkesin aklına gelecektir Roald Dahl ismi. Birçok kişi bu kitapla tanımıştır yazarı. Sonrasında Charlie’nin Büyük Cam Asansörü, Dev Şeftali, Cadılar ve diğer kitapları. Çağdaş dünya edebiyatının en iyi isimlerinden biridir o. Şimdi de “İrikıyım Timsah” ile selamlıyor Türkiyeli çocukları.

“İrikıyım Timsah” o gün ormanda çok acıkmıştır ve bir çocuğu çıtır çıtır mideye indirmek istiyordur. Bu isteğini ormanda gördüğü diğer hayvanlara da anlatmaktadır. Ormanın diğer sakinleri bu istek karşısında irikıyıma tepki göstererek yanından uzaklaşırlar. Ama irikıyım bu! Ve karnı da çok aç. Haince planlar yaparak mideye indireceği çocuğu beklemeye başlamıştır bile.

İrikıyım’ın hesaba katmadığı şeyse ormanda iyi kalpli çocuk sever hayvanların varlığıdır. Ve bu iyi kalpli çocuk sever hayvanlar her defasında çocukların yardımına koşacaklardır.

Gerçek dünyanın aksine kötünün amacına ulaşamadığı, iyinin kazandığı bir hikâye anlatmış yazar. Çocuklara, “başka bir dünyanın mümkün olabileceğini” göstermiş.

Quentin Blake’in çizimleri kitaba can vermiş. Hain planları olan İrikıyım bile çok sevimli görünüyor. Yazarın diğer kitaplarından da bildiğimiz bir isim olan Blake’in çizimleri ile Dahl’ın yazdıkları arasında organik bir bağ oluşmuş gibi görünüyor. Celal Üster’in titiz çevirisi ise çocuklara nitelikli bir kitap okumanın hazzını yaşatacaktır.

Kitapla birlikte, çağdaş dünya edebiyatının bu önemli yazarıyla ilgili şu bilgileri de paylaşalım isterim.  Rolad Dahl iyi bir yazar olduğu gibi, iyi bir insandır ve çocuklar için sadece eğlenceli kitaplar yazmamıştır. Kitapları için kendisine ödenen telif ücretinin %10’unu Roald Dahl yardım kurumlarının çalışmalarına katkı için harcamıştır/harcamaktadır. Roald Dahl Vakfı, Birleşik Krallık çapında epilepsi, kan bozuklukları ve sonradan olma beyin hasarlarından mustarip çocukların bakımından sorumlu uzman pediatrik Roald Dahl hemşirelerine destek olmaktadır. Ayrıca beyin özrü, okuma-yazma sorunları olan gençlere ve çocuklara Birleşik Krallık hastaneleri ve hayır kurumlarının yanı sıra bizzat bu çocuklara ve ailelerine yaptığı bağışlar yoluyla fiili yardımlarda bulunmaktadır.

Rolad Dahl yazdıkları ve yaptıklarıyla başka bir dünyanın mümkün olacağını gösteren örnek bir insandır.

İRİKIYIM TİMSAH, Roald Dahl, Can Çocuk Yayınları, 2014.

0 yorum:

Yorum Gönder