Ne Çeviriyor? Ümit Hüsrev Yolsal (Utku ÖZMAKAS)


Maurice Bloch’un Ritüel, Tarih ve İktidar (Ritual, History and Power, Berg, 2004) adlı kitabını Dipnot Yayınları için çeviriyorum. Adı geçen kitap aslında Maurice Bloch’un son on beş yıl içerisinde farklı tarihlerde yayımladığı ve geçerliliğini halen koruyan dokuz makalesinden oluşan bir derleme. Zaten yazarın kendisi de kitabın önsözünde amacının kısaca farklı yerlerde yayımlandıkları için kolaylıkla ulaşılamayan makalelerini bir araya toplayarak onları yararlanılabilir kılmak olduğunun altını çiziyor.

Öte yandan Bloch’un, makaleleri aracılığıyla yapmaya çalıştığı şey, Madagaskar halkları, özellikle de Merinalılar odaklı etnografik ve simgesel çözümlemeler eşliğinde, kitaba da adını veren, ritüel, tarih ve iktidar olmak üzere üç önemli kavrama ilişkin düşüncelerini sergileyip yeni tartışmalar başlatmaya çalışmak. Dolayısıyla kitaptaki makaleler, birbirleriyle bağlantılı ve birinin savı çoğunlukla diğerinin savının devamı niteliğinde. Bu durum doğrultusunda makaleler de belirli bütünlük sergilemekteler.

Bloch’un dili yer yer çetrefilleşse de, çözümlemelerinin çekiciliği ve ritüellere ilişkin betimlerinin akıcılığı çevirmeni bu zorlukları aşması için teşvik ediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder