Yeni Başlayanlar İçin Paris Kitap Fuarı (Balca CELENER)

"Kitap bir kültürel önceliktir". François Hollande'ın Paris Kitap Fuarında yaptığı konuşmada sarf ettiği bu sözler Fransız basını tarafından manşete çekilen ifadeler oldu. Hollande, bir geleneği canlandırmak için geri dönmüştü. Selefi Sarkozy'nin beş yıl boyunca ayak basmadığı kitap fuarının açılışı eskiden olduğu gibi Başkan tarafından yapılmaya başlayacaktı.

Başkan açılış konuşmasına bazı kitapların bomba gibi tehlikeli oldukları ve fitil gibi okunabileceklerini anlatarak devam etmedi. Bunun yerine kitapların haiz oldukları önem kadar korunmalarının da gerekli olduğunu ve yayınevlerinin muhakkak desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yayınevlerinin halihazırda karşılaştıkları sorunların üstüne yeni eklenen e-kitap tartışmasına değindi ve bu konunun hem risk hem de fırsat olduğunu ifade edip, e-kitapların da basılı kitaplarla aynı hukuki ve mali rejime tabii olmaları gerektiğini ve basılı kitaplardan farklı vergilendirilmelerine taraftar olmadığını açıkladı.

Fransa Başkan'ın bu konuşmasının ardında Fransa'nın e-kitaplara basılı olanlarla aynı indirimli katma değer vergisi oranı uyguluyor olmasının Avrupa Komisyonu tarafından rekabete aykırı bulunmasına bağlı çekişmeler yatıyor. Gerçekten, bu sene kitap fuarında da çok önemli tartışmalara konu olan e-kitaplar gitgide büyüyen bir pazara sahip ve taşınabilirlik, muhafaza edilebilirlik gibi avantajların yanı sıra fiyat meselesi de bu büyümede önemli rolü olan unsurlardan biri. Diğer yandan bu pazarın gözle görünür yükselişi özellikle de bağımsız yayınevleri açısından kısa sürede kabusa dönüşebilir. Fuar, durumun analizi ve risklere karşı alınabilecek önlemleri tespit edebilmek için toplantı, söyleşi ve tartışmalarla verimli bir ortam sağlamayı başardı. Yapılan çalışmalardan çıkan sonuçlara göre ilk etapta e-kitapların yükselişi geleneksel kitaba olan ilgiyi düşürmüşe benzemiyor. Buna rağmen özellikle küçük yayınevlerinin bu treni kaçırmamaları için desteklenmeleri konusunda da fikir birliğine varılmış gibi.

Her ne kadar e-kitap fenomeni damgasını vurduysa da, Paris Kitap Fuarı yine de basılı kitapların egemenliğini yadsımadı. Sergilenen kitaplar arasında dolaşan ziyaretçiler hem kitapları karıştırma keyfini yaşadılar hem de uğradığı her stendde kendisine bir kitap hediye edilen devlet başkanlarının eli ve kolunun kitapla dolmasını -aynı zamanda bir e-kitap okuyucu da olan- akıllı telefonlarıyla fotoğraflama fırsatı yaşadılar. Açılışın ardından, birbirlerini dirsekleriyle dürterek kendisini sessizce izleyen kalabalığın arasında dolaşan Başkan Hollande'a hediye edilen en ilginç kitaplar ise eşcinsel evliliği karşıtı dindarlardan gelen "yeni başlayanlar için demokrasi" ve "yeni başlayanlar için evlilik" oldu hiç şüphesiz. Fransa Başkanı ve beraber yaşadığı sevgilisi Valérie Trierweiler bu kitapları okuduklarında hayatları değişecek mi, hep beraber göreceğiz.

0 yorum:

Yorum Gönder